2016. február 28., vasárnap

Medvehagymás omlett, medvehagymás pogácsával







Medvehagymát szedtünk az erdőben. Hátamon a kisfiam, a kislányommal hóvirágot, ibolyát, mohát néztünk, a még kopár ágak között madárfészkeket kerestünk, apának segítettünk medvehagymát gyűjteni. Ezután délután közösen pogácsát készítünk, omlettet sütöttünk belőle, így a levelek letépésétől a tányérjukra kerülésig végigkövethették az ételek megszületését. Látják, hogyan lesz a lisztből, tojásból, élesztőből, tejfölből ragadós tészta, majd, hogyan kel meg szép lassan a dagasztótálban a tészta, hogyan válik az erdőben az avar alól még éppen előbújó medvehagyma levelekből ízletes hozzávaló a vacsoránkhoz. Ennél pihentetőbb, mégis tartalmasan eltöltött délutánt nem is kívánhatnék, mint, amilyen ez volt. Azt hiszem én ennyit várok egy tökéletes szombat délutántól.  A pogácsa pedig igazán jó lett. Magas, réteges, amilyennek lennie kell. Még sosem sikerült ilyen jól, talán a férjem közreműködése segített, a hajtogatás, nyújtás neki valahogy sokkal jobban megy.
És az én fényevő kislányom megette az omlettet is. Nem tudom mi történhetett, de végtelenül örültem neki.

Medvehagymás omlett
Hozzávalók:
  • Egy nagy marék medvehagyma
  • Vaj
  • olíva olaj
  • 5 tojás
  • fél dl tej
  • só, bors
  • 50g kecskesajt (lehetőleg friss)


Elkészítés:
A medvehagymát felaprítjuk, a tojásokat felverjük  a tejjel, sózzuk, borsozzuk. Egy nagyobb, magas falú serpenyőben összeolvasztunk egy diónyi vajat és négy evőkanál olívaolajat majd beleöntjük a tojást és lassú tűzön megsütjük benne. Az omlettban ez a nehéz. A teteje ne maradjon folyós, de közben az alja se égjen oda. Amikor félig készen van rámorzsoljuk a kecskesajtot, amikor pedig majdnem kész, a teteje még nem szilárd, akkor rászórjuk a medvehagymát. Amikor kész, az egyik felét óvatosan ráhajtjuk a másikra és azonnal tálaljuk. Medvehagymás pogácsával igazi tavaszváró vacsora. 




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése