Medvehagymát szedtünk az erdőben. Hátamon a kisfiam, a kislányommal hóvirágot, ibolyát, mohát néztünk, a még kopár ágak között madárfészkeket kerestünk, apának segítettünk medvehagymát gyűjteni. Ezután délután közösen pogácsát készítünk, omlettet sütöttünk belőle, így a levelek letépésétől a tányérjukra kerülésig végigkövethették az ételek megszületését. Látják, hogyan lesz a lisztből, tojásból, élesztőből, tejfölből ragadós tészta, majd, hogyan kel meg szép lassan a dagasztótálban a tészta, hogyan válik az erdőben az avar alól még éppen előbújó medvehagyma levelekből ízletes hozzávaló a vacsoránkhoz. Ennél pihentetőbb, mégis tartalmasan eltöltött délutánt nem is kívánhatnék, mint, amilyen ez volt. Azt hiszem én ennyit várok egy tökéletes szombat délutántól. A pogácsa pedig igazán jó lett. Magas, réteges, amilyennek lennie kell. Még sosem sikerült ilyen jól, talán a férjem közreműködése segített, a hajtogatás, nyújtás neki valahogy sokkal jobban megy.
És az én fényevő kislányom megette az omlettet is. Nem tudom mi történhetett, de végtelenül örültem neki.
Medvehagymás omlett
Hozzávalók:
- Egy nagy marék medvehagyma
- Vaj
- olíva olaj
- 5 tojás
- fél dl tej
- só, bors
- 50g kecskesajt (lehetőleg friss)
Elkészítés:
A medvehagymát felaprítjuk, a tojásokat felverjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk. Egy nagyobb, magas falú serpenyőben összeolvasztunk egy diónyi vajat és négy evőkanál olívaolajat majd beleöntjük a tojást és lassú tűzön megsütjük benne. Az omlettban ez a nehéz. A teteje ne maradjon folyós, de közben az alja se égjen oda. Amikor félig készen van rámorzsoljuk a kecskesajtot, amikor pedig majdnem kész, a teteje még nem szilárd, akkor rászórjuk a medvehagymát. Amikor kész, az egyik felét óvatosan ráhajtjuk a másikra és azonnal tálaljuk. Medvehagymás pogácsával igazi tavaszváró vacsora.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése