2015. április 30., csütörtök

Mandulás-répás mini kuglófok sajtkrémes cukormázzal


A sütésben szeretem a pepecselést. Elővenni a formákat. Kikenni vajjal. Kimérni a hozzávalókat, elővenni a porcelán és rozsdamentes keverőtálakat, kanalakat. Porcukorszórót. Nézni a sütő ablakán keresztül, hogyan kel életre a sütemény, ahogy egyre nagyobb, magasabb lesz, úgy tölti be az illata is egyre inkább a lakást. A végén a díszítést, cukormázzal, cukrokkal, csokoládéval. És a fotózást. Idő, türelem, precizitás. Csak így lehet. De éppen ettől kapcsol ki annyira, hogy koncentrálni kell rá, figyelni. És persze a legjobb rész, megenni. Egyedül egy tea mellett, a gondolataimba méllyedve, barátokkal beszélgetés közben észrevétlenül elfogy egy tálcával. Családdal egy jó ebéd lezárásaként. 


Hozzávalók:

  • 100 g nádcukor
  • 1 3/4 dl olaj
  • Két tojás
  • 225 g finomliszt
  • 3/4 teskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • Egy csipet só
  • Fél citrom lereszelt héja
  • Fél narancs lereszelt  héja
  • 150 g sárgarépa lereszelve
  • 100 g mandula vagy dió durvára vágva


A krémsajtos mázhoz:
125 g krémsajt (cserpes natúr krémsajt a legjobb szerintem)
250 g porcukor
Egy evőkanál zöldcitromlé


Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Összekeverjük a cukrot és az olajat, majd hozzáadjuk a  tojásokat és alaposan elkeverjük. Ezután hozzákeverjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, sót, fahéjat, a szódabikarbónát és a reszelt citrom és narancshéjat, végül a sárgarépát és a mandulát vagy diót. A masszát 12 mini kuglóf vagy muffin formába merjük és 20 perc alatt megsütjük. Ezalatt elkészítjük a cukormázat. A porcukrot átszitáljuk majd simára keverjük a  krémsajttal, a zöldcitrom levével ízseítjük. Amikor kihültek a kuglófok (muffinok) megkenjük a  tetejüket a mázzal, megszórhatjuk őket durvára vágott dióval vagy színes cukorral is. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése