2013. december 21., szombat

Sütőtökös-spenótos-kecskesajtos lasagne


Egy igazi ünnepi vendégváró egytálétel, amiben végre nincs hús és szezonális is, hiszen ilyenkor sütőtököt kell enni sütőtökkel. A sütőtök és a spenót íze nagyon jól összejön a kecskesajtos besamel mártással, a tetején pedig a pirosra sült cheddar sajt... hát több, mint jó. Ha az időnk engedi gyúrjunk hozzá házi tésztát!

Hozzávalók:

  • 60 dkg sütőtök
  • 10 dkg spenót
  • egy nagy marék friss zsályalevél
  • Egy kis marék friss rozmaring
  • 5 dkg lágy kecskesajt
  • 15 dkg cheddar sajt
  • 4 dkg liszt
  • 7 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 25 dkg lasagne tészta
  • olívaolaj
  • bors
  • szerecsendió


Elkészítés:


  1. Egy sütőtöknek a hosszúkás, keskenyebbik végét meghámozom és vékony karikákra vágom, sütőpapírra bélelt tepsibe teszem és 20 perc alatt elősütöm 180 fokon. 
  2. Ezalatt elkészítem a besamel szószt: egy lábasban összeolvasztok 6 dkg vajat és evőkanál olívaolajat, beledobom a friss fűszereket és pár percig sütöm benne. Kiveszem őket, és beleszitálom a  lisztet, csomómentesre elkeverem, majd félrehúzom a tűzhelyről és folyamatos kevergetés mellett felöntöm fokozatosan tejjel, végül beleolvasztom a kecskesajtot és szerecsendióval ízesítem
  3. Egy üvegtálat kivajazok, majd az aljára öntök egy keveset a besamel mártásból erre kerül egy réteg lasagne lap, erre pedig egy réteg sütőtök és a tetejére egy rétegben spenótlevelek. Erre megint szósz kerül, majd újra lasagne lap és a zöldségek. Négy rétegben már szépen mutat, a tetejét pedig szórjuk meg a lereszelt cheddar sajttal. 180 fokon körülbelül fél óra alatt készen van. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése