2013. december 23., hétfő

Mézeskalács tiramisu


Karácsonykor nem kell feltétlenül órákat a konyhában rostokolni, hogy finom falatokat tegyünk az asztalra. A mézeskalácsból készült tiramisu szerintem felér egy beiglivel és az elkészítése a tizedét veszi igénybe. Feltéve persze, ha van otthon mézeskalács. Ez a recept azért is jó, mert a mézeskalács sokszor nem fogy annyira, hiába dolgoztunk vele, díszítettük, mert a többi finomság után már nem marad hely a keksznek. Ebben a  formában azonban garantáltan nem lehet ellenállni neki. A beiglit pedig hagyjuk meg a nagymamáknak...

Hozzávalók:

  • 250 g mascarpone
  • 3 tojás
  • 4 evőkanál nádcukor
  • egy evőkanál vaníliás cukor 
  • egy evőkanál porcukor
  • egy csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 dl kávé
  • kevés rum
  • 15-20 darab mézes süti


Elkészítés:

  1. A tojás sárgáját krémesre keverem a  nádcukorral, vaníliás cukorral és a mézeskalács fűszerkeverékkel (ez nyugodtan helyettesíthető, fahéjjal, szegfűszeggel, kardamommal, szerecsendióval, gyömbérrel, nálam tavaly óta itt áll egy zacskó, mert a sütőpor mellé ajándékba adták így végre felhasználásra került). Majd a mascarponéhoz keverem.
  2. A kávébe elkeverema  rumot majd a mézeskalácsokat beleáztatom.
  3. A fehérjét egy kanál porcukorral kemény habbá verem és beleforgatom a  mascarponés krémbe.
  4. Egy üvegpohárba vagy tálba rétegezem a mézeskalácsot a krémmel, a legtetejét szépen elsimítom és egyenletesen meghintem a tetejét cukrozatlan keserű kakaóporral, díszítésnek tehetünk rá egy kidíszített mézeskalácsot. 


Ha valaki külön ezért sütne mézeskalácsot, akkor javasolom, hogy a receptből hagyja el a  cukrot és csak mézzel készítse, nem kell olyan édesnek lennie a tésztának a tiramisuhoz. 




Még gyorsabb verziója a desszertnek, ha nincs időnk hagyni összeállnia  tiramisut, ha a mascarponés krémet a mézes sütik tetejére kanalazzuk meghintjük kakaóporral és díszítésnek egy-egy minire gyúrt trüffel golyót teszünk a közepére. Persze ehhez sem árt ha van előre bekészített ganache a hűtőben.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése