2013. december 22., vasárnap

Lencsekrémleves


Halászlé helyett vagy mellett. Finom, gyors, szezonális és ünnepi is, hiszen a lencséhez számos karácsonyi és újévi hiedelem, népszokás kötődik, gazdagságot, bőséget, jó termést hoz a családhoz, így érdemes az asztalra tenni. 

Hozzávalók:



  • 250 gramm lencse
  • Egy szál sárgarépa
  • Egy szál fehérrépa
  • Fél póréhagyma
  • Egy gerezd fokhagyma
  • Olívaolaj
  • Húsleves vagy zöldségelves alaplé
  • Friss rozmaring, zsálya
  • Szárított babérlevél

Elkészítés:


A lencsét, karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, póréhagymát, a megpucolt fokhagymagerezdet, a fűszerekkel együtt egy lábasba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, majd lassú tűzön, gyöngyöztetve puhára főzzük. Egy kanál olívaolajat teszünk bele majd ha készen van kihalásszuk a fűszereket és botmixerrel pürésítjűk, majd kis lyukú szűrőn átpasszírozzuk, hogy minél selymesebb állagú levest kapjunk. Tálaláskor egy csepp tejszínnel meglocsoljuk. Ha kiadósabb ételt szeretnénk varázsolni belőle, süssünk hozzá olaszkolbászt, majd a tetejére karikára vágva, tejföllel kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése