2013. október 22., kedd

Sütőtök krémleves


Próbáltam már almával, krumplival, hagymásan, tejszínesen és végül rájöttem: ennek a levesnek a lényege éppen az, hogy nem kell hozzá semmi más. Csak sütőtök. De annak igazán jónak kell lennie, mert más összetevő híján ezen múlik minden.

Hozzávalók:
  • Sütőtök (4 személnyek körülbelül 600-700 gramm)
  • Kevés szerecsendió, bors
  • Friss zöldfűszerek: bazsalikom, majoranna, kakukkfű, oregánó
  • Egy-két diónyi vaj
  • Olívaolaj
  • Szőlőmagolaj vagy tökmagolaj


A sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk és egy lábasban fedő alatt olíva olajon és vajon, kevés vizet hozzáadva puhára főzzük. Amikor kész belerakjuk a  zöldfűszereket és botmixerrel pürésítjük, hozzáadunk annyi vizet, hogy olyan állagú legyen, amilyenre szeretnénk a  levest, még egyet rottyantunk rajta és kész is. Tálaláskor meghintjük kevés frissen őrölt szerecsendióval és borssal, és meglocsoljuk egy kevés szőlőmag vagy tökmagolajjal. Piríthatunk hozzá tökmagot és rászórhatjuk a tetejére.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése