2013. október 1., kedd

Sütőtökös rizottó


Nálunk az első sütőtökös rizottó jelenti az ősz igazi nyitányát. Ez az étel legendás, mert a sütőtököt alapvetően nem szereti a férjem, ez azonban a kedvenc étele lett, pedig, amikor először meghallotta, szépen szólva nem volt túl lelkes, és akkor még finoman fogalmaztam. Igazából egyenesen felháborítónak találta, hogyan képzelek egy olyan finom ételt, mint a rizottó összehozni a sütőtökkel. Aztán kiderült, hogy nem is rontja el annyira, sőt! Amikor pedig megkóstolta a roppanós zsályaleveleket a tetején, minden kétsége elszállt és azóta van létjogosultsága a sütőtöknek az asztalunkon.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g sütőtök
  • 200 g rizottó rizs (arborio a legjobb)
  • 150 g parmezán
  • 3 dl száraz fehér bor
  • egy szál póréhagyma
  • Húsleves vagy zöldségleves alaplé
  • Egy nagy marék friss zsálya levél
  • 4 diónyi vaj


Elkészítés:

1. A sütőtököt meghámozzuk és kockára vágjuk, két kerek szeletet félre rakunk belőle, a többit egy serpenyőben kevés vízzel felöntjük, hozzáadunk egy diónyi vajat, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és fedő alatt puhára pároljuk, közben felteszünk egy lábasban vizet az alaplének, vagy magát az alaplevet. Alaplevet úgy készíthetünk, hogy vízben megfőzzük a póréhagyma zöld részeit, két-három vöröshagymát, egy fej fokhagymát, rakhatunk bele egy zellert, karalábét, paradicsomot, paprikát is. A rizs elkészítésének csak akkor állunk neki, ha az alaplé készen van. 
2. Egy magas falú serpenyőben póréhagymát apróra vágjuk és olajon megfuttatjuk, rádobjuk a rizst és  üvegesre pirítjuk rajta, majd felöntjük a  borral és néhány kevergetés mellett hagyjuk elfőni róla. Fontos, hogy a rizottó rizst nem szabad megmosni!
3. A sütőtök felét hozzáadjuk, felöntjük annyi alaplével, amennyi éppen csak ellepi és gyakori kevergetés mellett, hagyjuk elfőni róla, majd újra rámerünk egy keveset és kevergetjük. Nem kell folyamatosan kevergetni, elég nagyjából 20 másodpercenként egyszer jól átkeverni, nagy mozdulatokkal dolgozzunk, ha lehet nagy fakanállal. A kevergetés és a megfelelő mennyiségű alaplé használata, tehát éppen csak annyi, hogy ellepje, kulcsfontosságú a jó rizottóhoz, mert ettől lesz krémes állagú a rizs. Beledobhatjuk a lereszelt parmezán héját is, csak a végén ne felejtsük el kihalászni belőle. 
4. Amikor al dente-re főtt a rizs, akkor az utolsó kanálnál ne hagyjuk az összes levet elfőni róla, vonjuk félre a tűzhelyről, adjuk hozzá a reszelt parmezánt, a három diónyi vajat és keverjük hozzá a maradék sütőtököt összeturmixolva. Fedő alatt hagyjuk 5 percet elolvadni benne. 
5. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és a zsályaleveleket roppanósra sütjük benne és a félre rakott sütőtököt szeleteket is megsütjük.
6. Azonnal tálaljuk, a sütőtök szeleteket helyezzük a rizottó közepére, a zsályaleveleket pedig halmozzuk a tetejére. A rizottó frissen jó, az elkészítés után 20- 30 perccel már veszít az élvezeti értékéből. Maradék rizottót felmelegíteni nem jó, valami egészen más ételt kapunk végeredményül, én el szoktam rakni a  hűtőbe és másnap arancini-t (sült rizottó golyó)  készítek belőle. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése